5 Ekim 2012 Cuma

Nem alma nedir Nem alıcı cihazlar ne işe yarar?

Nem alma nedir?
Havadaki nemin buharlaştırılarak ya da sıvılaştırılarak yok edilmesi ya da bertaraf edilmesi işlemidir.

Nem alıcı cihazlar nasıl çalışır?
Nem alma cihazı genel anlamda, insan sağlığı açısından risk oluşturduğu için  havadaki nem oranını düşüren makinelere ya da cihazlara verilen addır. Nemli hava sağlık için çeşitli riskler oluşturabilen küfe ve küfün yayılmasına yol açabilir. Neme doymuş, havanın buharlaşmasını engelleyen, fazla terlemeye yol açan; nemli iklimler insanları aşırı derecede rahatsız edebilir. Ayrıca uyku sorununa veya çamaşırların küflenmemesi için gerekli olan kuruluğu engelleyen bir yoğuşmaya yol açabilir.

Nem ve rutubetin ne gibi zararları vardır?
Nem oranı yüksek yerler, elbise güveleri, pire, hamam böceği, tesbih böcekleri, toz akarları gibi zararlı canlıların çok sevdiği yerlerdir. Konutlardaki ideal bağıl nem oranın %30 ila %50 arasında olması gerekir.
Nem alma cihazları işlem sırasında havadaki fazla nemi havadan ayrıştırarak su halinde bir kaba aktarır. Genel olarak sıvı halden yoğuşma olarak tanımlanan bu su, toplanıp bertaraf edilmelidir. Bazı nem alma makine üreticileri fazla nemi sıvı hale getirmek yerine buharlaştırarak yok edecen makineler tasarlamayı tercih etmektedirler. Nem alıcılar aynı zamanda  bazı cihazların çalışması için ihtiyaç duyulan nemlilik seviyesinin kontrol altında tutulmak istenmesi durumlarında endüstriyel iklimlendirmede de kullanılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder