30 Ekim 2012 Salı

Rutubet Nasıl Giderilir?

Rutubet Nasıl Giderilir?

Rutubet dünyanın bir çok ülkesinde, özellikle de iklimsel açıdan nem oranı yüksek olan ülkeler ile sel ve su baskınlarına çok fazla maruz kalan ülkelerde, çok yoğun bir şekilde gözlemlenen bir sondur. Gerek maddi gerekse manevi anlamda verdiği rahatsızlıklardan ve taşıdığı risklerden dolayı ciddiyetle yaklaşılması gereken bir meseledir rutubetlenme.

Rutubetin insan hayatı üzerindeki etkisi nedir?


İnsan oğlu için yaradılışının gereği en ideal olan her şeyi kararınca yaşamaktır. Örneğin bir insan sıcaktan ne kadar bunalırsa bunalsın sibiryada çıplak bir şekilde saatlerce dolaşıp "Vay bee  ne eğlenceliydi" diyemez. Çünkü insan doğası gereği çok soğuk ya da çok soğuk havalarda üşür, üşüdüğü için de barınma ve korunma ihtiyacı duyar. Sıcakla soğukta olduğu gibi insanlar çok nemli ve çok kuru iklimlerde de yaşamakta zorlanır. Nemli havalar da insanın nefes almakta zorlandığı kendini yapış yapış hissettiği, sık sık duş alma ihtiyacı duyduğu havalardır. Örneğin bir insan nem oranı çok yüsek olan bir evde aylarca rahatsız olmadan kalamaz. Kalması durumunda kendisi için sağlık açısından büyük tehditler oluşacaktır.

İnsanlar nemli ortamlarda neden duramazlar. Nem tek başına insan hayatı için bir risk oluşturur mu?

Tabi ki insanlar nemli ortamlarda durabilir ve yaşabilirler. Hatta hayatı boyunca rutubetli ortamlarda yaşayanlar ve orada ölenler bile vardır. Örneğin maddi yetersizliklerden dolayı annesinin neredeyse hiç ışık görmeyen bir bodrum katta doğurduğu bir çocuk yine aynı gerekçelerle hayatı boyunca orada kalabilir nem ve rutubete maruz kalabilir ve son nefsini de o evde verebilir. Rutubetli bir evde yaşamak her ne kadar doğrudan ölümcül olmasa bile insan sağlığı için ciddi ristkler oluşturmaktadır.  Hiç bir insanın kokusuna bile katlanamadığı "küf ve küf kokusu" bu risklerden biridir mesela.

Küf insan sağlığına zarar verir mi?

Su kaçağı, su sızıntısı, sel ya da su baskını, yağmur suları gibi nedenlerle ortaya nem binaların, evlerin zemin katına ya da duvarlarına sinerek rutubetlenmeye, rutubetlenmenin uzun süre devam etmesiyle birlikte de küflenmeye yol açarlar. İlk bakışta zararsız gibi görünen küf size o kadar da masum gelmesin. En masum yan etkisi küf alerjisidir. Ayrıca nemlilik ve küflenmeden dolayı solunum yetersizliği ve düzensizliği meydana gelir. Rutubetli bir yerde çok fazla kalan kişinin ciğerleri zamanla su toplamaya başlar ve akciğerin işlev görmez hale gelmesine yol açarak ölüme sebebiyet  verebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder